Az articsóka zöldség és gyógynövény is egyben. A belőle készült tea erősíti a szívet, kordában tartja a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a kiugró koleszterinszintet, kiváló méregtelenítő, segíti a fogyást – s még számtalan problémára megoldást jelenthet. Az articsóka rendkívül ízletes (és egészséges) növény. Virágbimbójának húsos sziromlevelei és a virág közepe fogyasztható el, a leveleket pedig gyógyászati célokra is használják. Vásárolhatunk belőle lilás és zöldes fajtákat, és konzervként is kapható. A friss articsóka – természetesen - sokkal zamatosabb, mint a „bedobozolt”.
 
"Vigyázzunk arra, hogy mindig olyan példányokat válogassunk, melyek csúcsa zárt, levelei zöldek, lédúsak, fényesek– és frissnek tűnő. Szerencsére két-három hétig is eltartható, úgyhogy nem kell azonnal felhasználnunk."

A frissességet egyébként úgy ellenőrizhetjük, ha a mutató- és hüvelykujjunk közé szorítjuk a bimbóját. Amelyik kemény és tömör, az a jó.

Rengeteg mindent főzhetünk belőle (Fotó: pxhere.com)

Ha konzervként jutunk hozzá, akkor semmi dolgunk nincsen az előkészítésével, mert a dobozt felbontva a megtisztított szív tárul elénk fűszeres vagy olajos lében, ami egyből rákerülhet a pizzára (mint feltét), díszíthetjük / ízesíthetjük vele a zöld salátát, vagy azonnal mehet a lábasba, s kezdődhet a főzelékké való átalakulása!

A friss változattal már nehezebb dolgunk van: először is vissza kell vágnunk kemény, pikkelyszerű leveleit, majd jöhet a sós vízben (vagy gőzben) való párolás. Ne lepődjünk meg azon, ha a pucolás során a megvásárolt növény nagy része a kukában landol – ahogyan azt egy ananász megtisztításakor is tapasztalhatjuk.

Mivel az íze nagyon markáns, nem kell fűszerezni. A franciák majonézbe vagy vinaigrette-be mártogatják, máshol pedig hosszában négyfelé vágják és bundázás után olajban kisütik. Az olaszok egyik kedvence az arciofini sott’olio (főtt articsóka borssal, babérlevéllel fűszerezve, olívaolajjal felöntve), és szeretik az articsókából készült Cynart is.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2020/05/02/hogyan-gyogyuljunk-articsokaval/

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. június 3. szerda 23:09,
Klotild és Cecília napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com