Egyre több helyen látni olyan felhívást, mely arra buzdít, hogy ha fáradtnak tűnő méhet látunk, adjuk neki azonnal cukros vizet, s új erőre kap tőle. A méhészek azonban óva intenek ettől: szerintük csak ártunk ezzel a méheknek. Épp a kaptáraknál szorgoskodott Keszler László, amikor felkerestem, hogy kikérjem tanácsát a „cukros-vizes méhtáplálásról”. Természetesen telefonon hívtam fel - mielőtt bárki aggódna a megfelelő távolság betartásának hiánya miatt. Nagy munkában találtam a gárdonyi méhészt: az állomány szaporításán fáradozott.
 
No, itt már fel is kaptam a fejemet, hiszen eddig még soha sem gondoltam bele abba, hogy a szorgos kis állatoknál is létezik születés-szabályozás! Márpedig ez egy rendkívül fontos feladata a gazdának, ha megfelelő génekkel rendelkező és optimális mennyiségű állománnyal szeretne dolgozni.
Keszler László - nagy munkában (Fotó: Keszler László)
Keszler László - nagy munkában (Fotó: Keszler László)

Hogy ez hogyan történik? Először is kiválasztja azt a családot, amelyet szaporítani szeretne. Fog néhány fiatal méhecskét, elkülöníti őket egy kaptárba, tesz be nekik virágport / mézet, eteti őket, hogy megnyugodjanak. Vár pár napot, hogy a méhek észrevegyék a királynő hiányát. Ezt követően a kerül az anyabölcső a kaptárba, s máris teljes a család!

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2020/04/25/ne-itassuk-cukros-vizzel-a-meheket/

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. június 4. csütörtök 00:46,
Bulcsú napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com