Március óta éljük a #maradjotthon időszakát az új típusú koronavírus-járvány okán. A kijárási korlátozás és a vendéglátó egységek bezárása (csak elvitelre adhatnak ki ételt) is már hatodik hete érvényben van, ezért gyakorlatilag a négy fal közé korlátozódik az életünk lassan másfél hónapja. Ebben a helyzetben van hatalmas értéke a kertes családi háznak, hiszen nagyon nem mindegy, hogy van saját, lakáson kívüli mozgásterünk, vagy nincs. Egy kertes, teraszos ház igazi oázis a panelokhoz képest. Akinek viszont csak utóbbi adatik meg, az erkély jelentheti a "kertet", azt a pici területet, ahol levegőn lehet. Most ezt a picit is tudjuk becsülni, ugyanakkor a napok, hetek múlásával egyre nehezebb 50 négyzetméterre korlátozódni.
 
Nehéz, mert itt a jó idő, egyre inkább nő a verőfényes, kellemes, vérbeli tavaszi, időnként már nyárba hajló napok száma, s bizony teljesen érthető az a törekvés, hogy a bezártságból mielőbb szabaduljunk ki a jó levegőre, s nehéz azért is, mert alapvetően egy lakás nem börtön, vagy házi őrizet helye, így ezen okokból is érthető, ha lázad a lelkünk a bezártság ellen. Igen ám, csakhogy ez a vírus nem viccel, ezért egyelőre az a legjobb, ha otthonunkban maradunk, s betartjuk az ajánlásokat és a szigorító szabályokat. Nem Müller Cecília vagy Győrfi Pál, s nem is a kormány vagy a hatóságok kedvéért, hanem saját magunk, családunk és minden más embertársunk kedvéért és védelmében. Mert csak ebben az esetben szabadulhatunk meg ezektől a korlátozásoktól a lehető leghamarabb.
 
Április végén járunk, bő egy hónap és itt a nyár, amikor már hatványozottan nehéz lesz ellenállni a napsütésnek, a jó levegőnek és a vízpartnak, s amikor már a panelokban is 30 fok feletti hőmérsékletben aszalódhatunk, ha nincs légkondink a szobákban. Nagyon fontos lenne tehát, ha mindenki felelősen gondolkodna, s a helyzet mielőbbi normalizálása érdekében kibírna még néhány hetet a szabályok betartása mellett. Ezzel elérhetjük, hogy a nyár ideális esetben valóban nyár lehet mindenki számára, s az élet - ha nem is teljes mértékben - visszatérjen a megszokott kerékvágásba.
 
Miért is hangsúlyozom ezt? Mert rendkívül frusztráló tud lenni, amikor én vigyázok másokra, betartom a szabályokat, nem tudok kimenni a lakásomból akkor, amikor akarok, s ugyanezt teszi családom is, ugyanakkor az ablakból vagy a - már említetten nagy értéknek számító - erkélyről azt látom, hogy a ház előtti téren 9 fiatal csoportosul maszk nélkül, egymástól alig fél méterre, komplett családok sziesztáznak a parkban, a gyerekek fociznak, a szülők beszélgetnek más szülőkkel, természetesen 90 százalékban maszk nélkül, amikor a boltban az anyuka három kisgyermekkel, maszk nélkül vásárol, miközben idegesen hajtja mindent összefogdosó csemetéit, mivel sietniük kell a nagyszülőkhöz a közös családi ebédre, ahol a "Laci bátyáék is várnak már minket", és még sorolhatnám a saját negatív tapasztalatokat... Szóval még mindig vannak sajnos sokan, akik fittyet hánynak a kérésekre, a szabályokra, mindenre, kizárólag magukkal foglalkoznak, úgy, mintha semmi sem történne.
 
A KÖZÖS FELELŐSSÉGVÁLLALÁS KÖZÖS ÉRDEK! Nem az enyém, miénk, nem a tiéd, tiétek, nem az övék, hanem MINDANNYIUNKÉ! A szigorítások enyhítése és a járvány elleni harc csak akkor lehet sikeres, ha ezért mindannyian egyformán teszünk, s nem a kormánytól, az országgyűlési képviselőinktől és az önkormányzattól várunk mindenre csodát. A csoda ugyanis éppen mi vagyunk, a csoda bennünk van, csak észre kellene vennünk és (ki)használnunk, mert most erre van szükség. A józan észre, az emberben rejlő kitartásra és az egymás iránti tiszteletre, odafigyelésre. Most ez a csoda segíthet. Akkor, amikor sokaknak egy erkély a világ.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. június 3. szerda 23:38,
Klotild és Cecília napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com