A vegyszermentes rovarirtás egyik kiváló segítője a sün, mely elfogyaszt minden útjába kerülő bogarat, hernyót, békát... E tüskés gombóc már felébredt téli álmából, így ne lepődjünk meg, ha találkozunk vele valamelyik este a kertünkben ücsörögve (egy pohár borral a kezünkben).
 
Egy sün látványa szinte mindenkinek megdobogtatja a szívét. Hogy miért van bennünk ösztönösen ez az érzés, nem tudni. Talán azért, mert ártatlannak, ártalmatlannak, védtelennek tűnik ez az édesen szuszogó, gyorsan futó tüskés gömböc. A gyerekek mindig boldogan kiáltanak fel, ha véletlenül megpillantják – mert ritkán fordul elő, hogy elénk merészkedjen -, és nem fél tőle senki (még a mesékben sem).Egy sün látványa szinte mindenkinek megdobogtatja a szívét (Fotó: Hübler Judit)Egy sün látványa szinte mindenkinek megdobogtatja a szívét (Fotó: Hübler Judit)
Ha valaki sünnel találkozik a kertjében, akkor örüljön, mert egy igazi bio-rovarirtó látogatta meg.

Elfogyaszt minden útjába kerülő bogarat, csigát, földigilisztát, hernyót, tücsköt, sáskát, békát. Képes egy kígyót is kettéharapni. Néha belekóstol a gyíkokba, tojásokba, lehullott gyümölcsökbe, dögökbe is.

Persze, van hátránya is annak, ha süni költözik a telkünkre: különböző parazitákat, kártevőket terjeszthet (gondoljunk a bolhára, kullancsra, bélféregre). Ezért a „sünös kertek” tulajdonosainak fokozottan kell figyelniük a kullancs-veszélyre.

Ha van kutyánk, a játékos / vagy „jó” kertőrző eb bizonyára foglalkozni fog a sünnel, mely eredményeként megsérülhet (mind a két négylábú). Erre gondolva mindig nézzük meg, mit ugat házi kedvencünk a fűben, s ha sünről van szó, távolítsuk el egymástól a két állatot! Ha baba sünit látunk, akkor ne nyúljunk hozzá, hagyjuk, hogy visszataláljon az anyjához. Ha nem keresi az anyját, akkor segíthetünk neki a túlélésben, s megpróbálhatjuk felnevelni.

Ez az afrikai fehérhasú törpesün fél éves és nagyon szelíd (Fotó: Hübler Judit)Ez az afrikai fehérhasú törpesün fél éves és nagyon szelíd (Fotó: Hübler Judit)

A sün nappal a búvóhelyén pihen, s éjjel keres élelmet magának. Főleg alkonyat után merészkedik elő. Nem lát túl jól, a táplálékra szaglása és hallása segítségével talál rá.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2020/04/14/miert-oruljunk-ha-sun-latogat-a-kertunkbe/