Vízpartokon, csatornák mentén, tavak partján bukkanhatunk rá a fekete nadálytőre, mely gyökerét tavasszal, még a virágzás előtt érdemes gyűjteni. A belőle készült krémeket, tinktúrákat már a középkori gyógyítók is használták gyulladások, sebek, csonttörések kezelésére.
 
A fekete nadálytőről joggal mondhatjuk, hogy egyike a legismertebb, vagy inkább a legszélesebb körben használt gyógynövényeknek. Hogy miért mondom ezt? Azért, mert a felhasználók gyakran nem tudják az egyes gyógyszerkészítményekről, hogy melyik a fő növényi alkotóelem.” - tudtam meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark gyógynövényes kertjében dolgozó Kardos Tamástól.

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) évelő, 50-80 cm magasra nő meg, szőrökkel borított, levelei tojás vagy lándzsa alakúak, élük hullámos.  A borágófélék családjába tartozik - s e tényt pedig le sem tagadhatja, hiszen egyértelműen látszódik a megjelenésében: ha a levelük nem különbözne, minden gond nélkül összekeverhetnénk a kerti borágóval.

Külsejét tekintve a nadálytő dekoratív, lila (ibolyás) színezetű virágzatot nevel, egész nyáron át virágzik, így jelentős díszítőértéket is képvisel. Azonban, ha valaki díszítő értéke miatt szeretné nevelni, akkor inkább az előbb említett, könnyebben termeszthető kerti borágót javasolja helyette a szakértő.

Szedési időszaka a tavasz (Fotó: needpix.com)

Aki legalább hírből ismeri ezt a növényt, biztosan hallotta már azt a jellemzőt, miszerint vízpartokon, csatornák mentén, tavak partján találjuk meg, ha gyűjteni szeretnénk. Ez fedi is a valóságot, ugyanis a nadálytő nagyon kedveli a nedves helyeket. Ugyanakkor - ahogyan korábban már több növény esetében is felhívtam a Biokertészet rovat olvasóinak figyelmét egy fontos dologra (ha nem is direkt módon téve azt) - a szakirodalom és a gyakorlat olykor mutat eltéréseket!  

A nadálytő termesztésben például megfigyelhető, hogy - ugyan ellentmondásosnak tűnik, de mégis így van -: a többi növény között az ágyásban nevelve semmivel sem igényel több vizet, mint a körülötte növekedő, szárazságot jobban toleráló fajok!

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2020/03/20/forrasztofu-randulasra-ficamra-zuzodasra/

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. június 4. csütörtök 01:15,
Bulcsú napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com