Az articsókát már az ősi egyiptomiak, az ókori görögök és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Mai napig tartó népszerűségének oka: tetszetős külseje, különleges íze, gyógyító ereje, valamint fogyasztó hatása. Az articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus) a Földközi-tengernél honos, de mára már az egész világon elterjedt. Közép-Európában korábban főként dísznövényként termesztették különleges külseje miatt: bogáncsszerű virágai kékeslilák, nagyméretűek, termése hosszúkás. Szúrósnak tűnik, de valójában filces-szőrös a levele, puha tapintású. Szárai akár 180-200 cm hosszúak is lehetnek (a második évtől). A fészkesvirágzatúak családjába tartozik.
 
Azon kívül, hogy gyönyörködhetünk érdekes megjelenésében, el is fogyaszthatjuk termését.
Sőt, kimondottan ajánlott, hogy megkóstoljuk, hiszen rengeteg gyógyhatása van – és mellette nagyon finom! Mivel a mediterrán országokban – fajtától függően – kora tavasztól késő őszig terem, így szinte egész évben frissen fogyasztható. (Spanyolország az egyik termesztési központ.)

Már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is felismerték, hogy az articsóka jó hatással van emésztési problémák esetén (s mellette afrodiziákumnak is tartották). Egykoron a gazdagság és a jólét szimbólumának számított, ünnepségeken és lakomákon szolgálták fel, mint kulinális különlegességet. A XV. században terjedt el a francia és az angol nemesség körében – mint ínyenc fogás.

Jó hatással van az epére, a vérnyomásra, vércukorra (Fotó: pixabay.com)Jó hatással van az epére, a vérnyomásra, vércukorra (Fotó: pixabay.com)

Az articsóka kissé fanyar, mégis nagyon ízletes. A magyar irodalomban is találunk róla említést: „Úriember nem eszi az articsókát vajasmorzsával. Ez a felcseperedett kispolgárok legrútabb szokása”. – áll „A három testőr Afrikában” című regényben (Rejtő Jenőnek köszönhetően).

E növény zöldség és gyógynövény is egyben. A virágbimbó húsos sziromlevelei és a virág közepe fogyasztható el, a leveleket pedig gyógyászati célokra is használják.

Rengeteg rost, ásványi anyag és vitamin található benne. Nem szűkölködik A-, B1-, B2-, és C-vitaminban, folsavban, magnéziumban, kálciumban, foszforban, káliumban, cinkben, vasban.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2020/03/31/articsoka-gyogyit-es-fogyaszt/

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. június 3. szerda 23:15,
Klotild és Cecília napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com