Manapság kiemelt jelentősége van annak, hogy ki miként bírja a bezártságot, önkéntes vagy hatósági karantént. Miért kiemelkedően fontos most a mentális egészségünk megőrzése? Mit tegyünk azért, hogy ne őrüljünk meg a négy fal közé bezárva? – erről kérdeztünk egy mentálhigiénés szakértőt.
 
„Nagyon fontos, hogy megfelelő életvitelt alakítsunk ki ebben az időszakban (is), mert csak így tudjuk megőrizni lelki és mentális egészségünket!” – hívja fel olvasóink figyelmét Háry Ildikó párkapcsolati tanácsadó.

A mentálhigiénés segítőként és mediátorként is dolgozó fehérvári hölgy kifejtette, hogy a kiegyensúlyozott életmódnak a jelenlegi helyzetben kimondottan hangsúlyos szerepe van.

Ennek összetevői: a munka és szabadidő megfelelő aránya, valamint a rendszeres testmozgás és az optimális táplálkozás.

Ezen kívül szem előtt kell tartani egy másik nagyon fontos pillért is, mely elemei: a biztonságérzet, a kiszámíthatóság, az, hogy legyen jövőképünk, megfogalmazott célunk, s, hogy kialakítsunk egy megfelelő élet- és bioritmust. Normális esetben lényeges szempont még a kortársainkhoz/barátainkhoz való kapcsolódás, a kimozdulás/környezetváltozás és a folyamatos „feltöltődés”.

Háry Ildikó mentálhigiénés szakember  (Fotó: Havas-Podhorszki Anikó)
Háry Ildikó mentálhigiénés szakember (Fotó: Havas-Podhorszki Anikó)

A szakértő szerint a fent említett kritériumok közül most nagyon keveset tudunk érvényesíteni, ám mégis törekednünk kell arra, hogy egyfajta „átrendeződéssel”, „újratervezéssel”, tudatos szervezéssel megóvjuk meglévő mentális egészségünket.

Mi lehet ebben a segítségünkre?

Amit elsőként említeni kell, az a szoros napirend összeállítása: meg kell találnunk a megfelelő arányt az otthoni, zárt környezetben minden szükséges tevékenységre vonatkozóan.

Akár egy órarendet is összeállíthatunk azért, hogy strukturáljuk a napot, s véletlenül se folyjon szét. Kell a keret! Jelöljünk ki idősávokat a tanulásnak, az étkezésnek, a játéknak, a pihenésnek, a testedzésnek, s a társainkkal való online kapcsolódásnak.
A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva: https://www.fmc.hu/2020/03/28/hogyan-ne-orulj-meg-a-negy-fal-kozott/

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. június 3. szerda 23:44,
Klotild és Cecília napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com