Most először szerveztek „Cube of Truth” demonstrációt Székesfehérváron. A program célja az volt, hogy az aktivisták felhívják a figyelmet az állatkínzásra, és megmutassák, miért választották a vegán életmódot. Mint mondták: nemcsak az élőlények iránti együttérzés miatt lettek vegánok, hanem azért is, mert törődnek az egészségükkel, és fontos számukra bolygónk jövője.
 
Korpádi Péter vegán aktivista vezetésével jött létre az első „Cube of Truth” demonstráció Székesfehérváron. Korábban főként Budapestre koncentráltak az aktivisták, mostanában viszont egyre több városban bukkannak fel, hogy vegánokat toborozzanak, és megmutassák, mit jelent a vegánság, és miért fontos, hogy ne együnk állati eredetű élelmiszereket. A fehérvári megmozduláson laptopot tartó maszkos emberekkel találkozhattak a járókelők, és „beszélgetőkkel”, akiknek a karjukon lógott a maszk, hogy így jelezzék: összetartoznak. A laptopokon olyan videofelvételek futottak, amelyek az élelmiszeripar (húsipar, tejipar…) üzemeiben folyó munkát mutatták be.

 „Mindenkinek meg kell néznie ezeket a borzalmakat!” – mutatta felém laptopját az egyik résztvevő, Mészárosné Rácz Elza – „Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy ha húst vásárolnak, akkor azzal az állatok kínzását, megcsonkítását, lemészárolását támogatják. Holott az egészséges táplálkozáshoz erre nincs szükség! Fontos azt hangsúlyozni, hogy míg valaki növényi étrenden van a saját egészsége miatt, addig egy vegán az állat kihasználását ellenzi. Mi vegánok büszkék vagyunk erre!”

A vegánok ellenzik az állatok kihasználását (Fotó: Mészárosné Rácz Elza)
A vegánok ellenzik az állatok kihasználását (Fotó: Mészárosné Rácz Elza)

Az aktivista elmondta: ő 2017 februárja óta nem fogyaszt semmilyen állati eredetű terméket. A nővére már 6 éve vegán, de húst már 20 éve nem eszik. (A vegetáriánus / vegán pontos meghatározásáról írt korábbi cikkem elolvasható itt, ha valaki nem tudja esetleg a különbséget.)

„Amikor a testvérem az állatok lelkéről, érzéseiről beszélt évekkel ezelőtt, akkor meg sem hallottam, amit mondott.” – emlékezett vissza Elza – „Azt mondtam: nekem családom van, a kisfiam miatt nem tehetem meg, hogy vegán leszek. Ő erre kifejtette, hogy pont miatta kellene! Aztán elolvastam a „Kína tanulmány” című könyvet, és mintha teljesen kitisztult volna a látásom, megértettem a testvérem szavait. Tudatosult bennem, hogy ha a kisfiamat egészségesen akarom táplálni, akkor az egyetlen lehetőség a növényi étrend. Egyik napról a másikra elhagytunk mindent, amire nincs szüksége a szervezetünknek.”

Elza gyermekét is egészségesen akarja táplálni (Fotó: Mészárosné Rácz Elza)
Elza gyermekét is egészségesen akarja táplálni (Fotó: Mészárosné Rácz Elza)

A fehérvári anyuka kitartóan kutatott, keresgélt, s végül rátalált több vegán Facebook receptes csoportra. Eleinte próbálta pótolni, helyettesíteni az adott dolgokat, a húst, tojást, tejet. Rövid időn belül azt vette észre, hogy imád a konyhában kísérletezni. Egy teljesen új világ nyílt meg előtte.

„Nagyon színesen, változatosan étkezünk, olyan élelmiszereket használok, amikről előtte nem is hallottam, de legalábbis sosem használtam. Gondolok itt a sörélesztő pehelyre, a tofura, a szejtánra, a humuszra… Mára a glutént is száműztük, mert nincsen rá szüksége a szervezetnek, sőt, mivel egy allergén, árt is. Ez sokkal nagyobb kihívás, mint a növényi étrend.”

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/11/06/cube-of-truth-tiltakozas-az-allatok-kihasznalasa-ellen/

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. június 20. csütörtök 21:10,
Rafael napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.