A Fejér Megyei Kormányhivatal a betegek védelme érdekében 2018. január 26-tól kórházi látogatási tilalom elrendelésére hívta fel a megye valamennyi fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményét. A rendelkezés minden kórházi osztályra érvényes. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az influenza figyelőszolgálat adatai szerint a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány két járási hivatal népegészségügyi osztály és a megye illetékességi területén jelentősen meghaladta, egy járási hivatal népegészségügyi osztály illetékességi területén átlépte a járványos küszöb értéket. A megye területéről influenzaszerű tünetekkel járó közösségi halmozódás is jelentettek.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok tájékoztatása alapján végzett becslés szerint 2018. január 15. és 21 között (2018. 03. hetében) a megye területén 1102 fő, az előző hetinél 40,4%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei megbetegedési arány 264,7%ooo volt.

Az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók aránya mindhárom járási népegészségügyi osztály illetékességi területén tovább emelkedett. A területek érintettsége között ezen a héten is jelentős különbség figyelhető meg. Egy járási népegészségügyi osztály illetékességi területén meghaladta a járványos küszöbérték kétszeresét, egy járási népegészségügyi osztály illetékességi területén közelít a járványos küszöbérték kétszereséhez, a harmadik járási népegészségügyi osztály illetékességi területén is átlépte a járványos küszöbértéket.

A területi megbetegedési arány legmagasabb a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 306,5%ooo; ezt követi a Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztály illetékességi területe 273,1%ooo; a legalacsonyabb a Móri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 173,5%ooo. A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány az utóbbi 3 hétben folyamatos emelkedést mutatott és mindhárom járási népegészségügyi osztály illetékességi területén túllépte a járványos küszöbértéket, a megyére vonatkoztatva a 3. héten elérte a járványos küszöbérték közel kétszeresét. Az influenza aktivitás a mérsékelt tartományban van.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya a gyermekek körében emelkedést, a fiatal felnőttek, a középkorúak és az idősek körében csökkenést mutat az előző héthez képest. Az orvoshoz forduló betegek 28,0%-a a 0-14 éves; 38,0%-a a 15-34 éves; 19,9%-a a 35-59 éves és 14,0%-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki. A betegek több, mint egyharmadát változatlanul a fiatal felnőttek köréből jelentették.

A 3. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés.

2018. év negyedik hetében a Móri Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén egy óvodában észlelték a légúti megbetegedések nagyobb számát. A megbetegedések a 4. hét elején kezdődtek, magas lázzal, köhögéssel, végtagfájdalmakkal, elesettséggel, fejfájással. A megbetegedés a dolgozók körében is előfordult. A hiányzások aránya elérte a 33%-ot. Az óvodából származó mintákból az etiológia tisztázására a vizsgálatok folyamatban vannak. A gyermekintézményben a működés átmeneti felfüggesztésére nem került sor.

Magyarországon a jelentés elkészítéséig 2017. 40. hetétől a beküldésre került 259 betegtől származó feldolgozott légúti 7 betegnél influenza A és 30 betegnél influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak. 9 esetben adenovírus, egy esetben Légúti óriássejtes vírus kóroki szerepét állapították meg. Megyénk területéről a jelentés írásáig az eddig beküldött és feldolgozott légúti mintákban nem igazolódott influenzavírus jelenléte, egy esetben adenovírus kóroki szerepe igazolódott.

Influenza figyelőszolgálat adatai (megbetegedési arány 100 ezer lakosra) 2017/2018. évi influenza szezonban, Fejér megyében:

 Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területe 01.hét 02.hét 03.hét
Dunaújváros, Sárbogárd 148,4 167,8 306,5
Mór, Bicske 89,4 126,2 173,5
Székesfehérvár 229,2 223,4 273,1
FEJÉR MEGYE 178,8 188,5 264,7

Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. június 26. szerda 12:21,
János és Pál napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.