A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészet–nőgyógyászati Osztályának műtőjében bemutatták azt a laparoszkópiás tornyot, amelyet a székesfehérvári önkormányzat által biztosított forrásból szerzett be az egészségügyi intézmény. A korszerű technológiának köszönhetően a műtétek után gyorsabb a regenerálódás, valamint eddig a városban nem végzett beavatkozások lehetőségét is megteremti a berendezés.

A napokban érkezett meg és már használják is a 40 milliós eszközt. A laparoszkópiás torony a hazánkban használt legmodernebb készülékek egyike, amely a hölgyek műtét utáni gyorsabb felépülését szolgálja, valamint olyan beavatkozásokat is el lehet vele végezni, amelyekre eddig endoszkópos technikával a fehérvári kórházban nem volt lehetőség.

A torony működését Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvos mutatta be. „A laparoszkópia olyan endoszkópos műtéti technika, amely a hasüreg, valamint a kismedence diagnosztikus vizsgálatait és operációját teszi lehetővé úgy, hogy nem kell felnyitni a hasüreget. Ennek számos előnye közül az egyik, hogy lerövidül a gyógyulás ideje és az az idő is, amit a kórházban kell töltenie a betegnek. A hasi műtéteknél a kórházban tartózkodás általában egy hetet vesz igénybe, míg a gyógyulás 4-6 hétig tart. A laparoszkópiás műtéttel a kórházban tartózkodás 1-2 napra rövidül, a beteg gyógyulása pedig 7-10 napig tart. Ezzel az eszközzel diagnosztikus vizsgálatokat, sőt a legtöbb nőgyógyászati, főként ciszta- és mióma-műtéteket is el tudunk végezni.” - emelte ki a szakmai berkekben országosan is komoly tekintélynek örvendő főorvos.

Székesfehérvár, a térség és a megye egészségügyi ellátását végzi a Szent György Kórház, emiatt is fontos az Önkormányzat számára a folyamatos fejlesztés – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. A polgármester kiemelte: a város 75 millió forintot biztosított idén az intézménynek, de hogy milyen berendezésekre fordítják, azt a kórház szakembereire bízták. „A város mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legkorszerűbb eszközparkkal végezhessék gyógyító munkájukat a szakemberek. A kórház a legnagyobb vidéki egészségügyi intézmény, amelynek a szakmai presztízse is folyamatosan fejlődik. Örülök, hogy ehhez a támogatásokkal Székesfehérvár Önkormányzata is hozzájárulhat. Szerencsére a város gazdasága elég erős ahhoz, hogy ezt a forrást 2018-ban is biztosítsuk, és remélem, hogy néhány hónap múlva már a következő eszközbeszerzésekről tudunk majd egyeztetni.” A berendezést már az elmúlt napokban beüzemelték, éppen ez indokolta a reggeli időpontra összehívott bemutatót, hogy ne zavarja a műtéti rendet. A mai napon is több műtétet végeznek a laparoszkópiás műszerrel, ami mutatja, hogy milyen fontos szerepet kap a betegellátásban – hangzott el a tájékoztatón, amelyen Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint Dr. Reiber István orvos-igazgató is részt vett.

A Modern Városok Programnak is fontos eleme a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház továbbfejlesztése. Jól mutatja a város és a kórház együttgondolkodását, hogy ez az egyik legelőkészítettebb projekt, amelynek szakmai tartalmát a kórház összeállította, és már a jogerős építési engedély is rendelkezésünkre áll. „Sajnos a két évvel ezelőtt megálmodott, és szakmailag mindenki által támogatott tervek – a belgyógyászati tömb megépítése és a parkolókialakítás – az építőiparban bekövetkezett változások okán már a kormánnyal kötött megállapodásban rögzített 7 milliárd forintnál többe kerülnek. Egyeztetéseket folytatunk a forrás megemeléséről. Mivel a kórház fejlesztése a megye és a régió egészének fontos ügy, így remélem, hogy hamarosan rendelkezésünkre fog állni a szükséges keret és megkezdhetjük a kivitelezésre vonatkozó pályázatok kiírását.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.

A kórház főigazgatója még egy statisztikát ismertetett a tájékoztatón: a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház az ötödik legkiemeltebb egészségügyi ellátást végző intézmény az országban. Dr. Csernavölgyi István a minőségi betegellátás jövőbeni biztosítása miatt is fontosnak tartja a Modern Városok program keretében megvalósuló fejlesztéseket.

(Media24, ÖKK, Stettler Zsuzsanna, fotó: Simon Erika)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. január 21. hétfő 12:19,
Ágnes napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.