Közös programot indít a Dohányzásmentes Világnaphoz kapcsolódva a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és Székesfehérvár Önkormányzata a Humán Szolgáltató Intézeten keresztül. Interaktív órákra várják az osztályok jelentkezését, hogy a „Bagós bábu” és a résztvevő szakemberek révén megismerjék a cigaretta okozta veszélyeket és a füstmentes élet előnyeit. Az első bemutató foglalkozást csütörtökön a Táncsics Mihály Általános Iskolában tartották.

A WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete 1988 óta kampányol a Dohányzásmentes Világnap keretében a dohányzás ellen. Természetesen Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez, hiszen beláthatatlan károkat okoz nálunk is: évente 20-30.000 ember korai halála csak egy sor a bűnök lajstromában. De ide tartoznak még a levágott lábak tízezrei, a feladatukat ellátni képtelen tüdő miatt fuldoklók sokasága is, évi 6-8.000 koraszülött szenvedése és az a hatalmas kár, amit a rokkantság, a krónikus megbetegedések előidézése révén okoz.

A dohányzás a legszélesebb körben elterjedt, ráadásul legális drog. Szegényít, szennyez, megbetegít és öl. Ennek ellenére évről évre millióan szoknak rá a világban és milliónyian halnak meg miatta – ismertette a megdöbbentő adatokat Dr. Pásztor László tisztiorvos.
Ezért kiemelt feladata a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának a dohányzás megelőzése. Hiszen aki nem szokik rá, annak nem kell leszoknia sem, azt nem veszélyeztetik a dohányzással összefüggő megbetegedések sem.

Székesfehérvár Egészségfejlesztési Terve is foglalkozik a káros szenvedélyek kialakulásának megelőzésével, az egészséges életmódra neveléssel.  WHO Projektvárosként kiemelt szerepet kap A Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény (Framework Convention on Tobacco Control, röviden: FCTC), az első népegészségügyi témában létrejött nemzetközi megállapodás, melynek kidolgozását az Egészségügyi Világszervezet indította el és felügyelte. Az egyezmény irányt kíván mutatni a nemzeti dohányzásellenes politikák kidolgozásához, és kezelni kívánja a dohányzás visszaszorításának határokon átnyúló területeit.

Az elmúlt években sok hazai és helyi program is elindult. A népegészségügy kezdeményezte 4 évvel ezelőtt a „Füstmentes óvodák” hálózatát, ahol az összes dolgozó nemdohányos. Ma 32 ilyen óvoda van a megyében. Népszerűnek bizonyult az „Óvd meg” program is az óvodákban, melynek keretében a gyerekek elutasító attitűdjének kialakításával ellensúlyozzák a negatív szülői példát. Hiszen megdöbbentő adat: a csecsemők közel fele már anyaméhben rászokik a nikotinra, majd dohányfüstös környezetben nő fel.

A dohányzás elutasítását meg kell tanítani kiskamasz korra. Ilyenkor hatalmas a kortárs nyomás, a szülői-tanári tekintély erodálódik. Minden statisztika szerint kívülről fújja az összes tini a károsító hatásokat – ennek ellenére 18 éves korára a gyerekek közel 70%-a kipróbálja a cigarettát és mintegy 20-30% rá is szokik. A hagyományos módszerek nem segítenek, az érzelmek azonban bevésődnek. Ezért dolgozik a Népegészségügy interaktív órákkal „Ugrás a sötétbe” címen és ezért mutatja most be Székesfehérváron (majd Sárbogárdon és Enyingen) a „Bagós bábut”.

Mint Dr. Keresztury Lászlóné, a Humán Szolgáltató Intézet egészségfejlesztője elmondta: a Dohányzásmentes Világnap alkalmából lehetőség nyílik a székesfehérvári általános és középiskolai osztályoknak előzetes bejelentkezés alapján rendhagyó osztályfőnöki órákon vegyenek részt 2017. május 31-től, a világnaptól egészen június végéig. A „Bagós bábunak” ebben az időszakban A Szabadművelődés Háza „ad otthont”, itt kerül sor az interaktív órákra népegészségügyi szakemberek vezetésével. Érdeklődni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen lehet.

A program szervezői remélik, hogy ezek a foglalkozások megerősítik az elutasítókat és csökkentik a dohányzás mágikus vonzerejét.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. január 21. hétfő 12:57,
Ágnes napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.