Az ápolók és szülésznők nemzetközi évének nyilvánította a 2020-as esztendőt az WHO (Egészségügyi Világszervezet). Ugyanez lesz a témája az Egészség Világnapjának is, melyet április 7-én ünnepelnek világszerte. Székesfehérvár polgármestere arra kérte a városlakókat, hogy a kedd esti nyolc órás tapssal a teljes egészségügyi és szociális szektor elhivatott dolgozói iránt fejezzék ki a tiszteletüket!
 
A WHO Közgyűlése 2020-at az ápolók és szülésznők nemzetközi évének nyilvánította a 200 éve született neves angol ápolónő, a nővérképzés és betegellátás reformere, Florence Nightingale tiszteletére. Az április 7-i Egészség Világnapja rávilágít arra, hogy az ápolók és szülésznők milyen létfontosságú szerepet töltenek be az egészségügyi ellátórendszerben, valamint kiemeli a szakma megerősítésének szükségességét.
 
Globálisan az egészségügyi és szociális szektor munkavállalóinak 70 százaléka nő, jelentős részük ápoló és szülésznő. A WHO becslései szerint ilyen szakemberekből 9 millióval többre lesz szükség a 2030-ra kitűzött egészségügyi célok eléréséhez. A szülésznők munkája – ahol az ellátás megfelelő intézkedéseket tartalmaz – a terhes- és újszülöttgondozásban, valamint a családtervezésben végzett intézkedésekkel megelőzheti a gyermekágyi halál, a halvaszületés és a csecsemőhalandóság több, mint 80 százalékát. A WHO idei célkitűzése, hogy minden ápoló és szülésznő olyan környezetben dolgozhasson, ahol megfelelően működik az ellátórendszer, adottak a biztonságos munkavégzés feltételei, illetve ahol az orvosok és a közösség tagjai tiszteletben tartják a munkájukat.
 
Székesfehérváron – az idei különleges, koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben – nemcsak az ápolók és szülésznők munkája előtt, hanem a teljes egészségügyi és szociális szektor elhivatott dolgozói előtt tisztelegnek majd holnap, az Egészség Világnapján. Dr. Cser-Palkovics András polgármester hétfői lakossági tájékoztatójában arra utalt: a világnap különösen szép lehetőséget kínál arra, hogy a kedd esti 8 órás tapssal megköszönjük mindannyiuk áldozatos munkáját. A városvezető Fehérvár közössége nevében a Városházán fogja ezt megtenni, és arra kért mindenkit, hogy saját otthonaikban csatlakozzanak a kezdeményezéshez!

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. június 3. szerda 23:55,
Klotild és Cecília napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com