A Velencei Szakorvosi Rendelőintézetben az EU - Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP 1.8.19-17-00021) keretein belül Egészségfejlesztési Iroda (EFI) kezdte meg működését. A projekt címe: „Egészségfejlesztés a Velencei-tó környékén”. Az Egészségfejlesztési Iroda működési területe a Gárdonyi Járás területére terjed. A program megvalósítása 2018. szeptember 1.-én indult. A projektidőszak két éve alatt, az Egészségfejlesztési Iroda betegségmegelőző, egészségfejlesztő és felvilágosító programokat, szűréseket és tájékoztatókat, iskolai és munkahelyi egészségnapokat, klubokat, sportfoglalkozásokat szervez.
 
Az Egészségfejlesztési Iroda munkája során csatlakozik és támogatja a Gárdonyi Járásban működő Önkormányzatok programjait (falunapok, fesztiválok, sport- és kulturális rendezvények, iskolai egészségnapok, nyugdíjas klubok rendezvényei) A projekt megvalósítása során segítjük a helyben zajló egészségfejlesztési tevékenységek nyomon követését illetve az azokban való részvételt. Kapcsolódunk a Járásban már meglévő civil együttműködésekhez, azok támogatásával és összehangolásával.

A településeken tervezett rendezvényeket az Egészségfejlesztési Iroda primer prevenciós, egészségfejlesztési célú aktivitásaival támogatja, erősíti az önkormányzatok egészségfejlesztő, betegségmegelőző rendezvényeit. Az EFI egészségsátrak felállításával, szűrőprogramok tartásával vesz részt a rendezvényeken. Bekapcsolódtunk az iskolai egészségfejlesztési programokba is. Támogatjuk a nyugdíjas klubok, az aktív nyugdíjas mozgalom tevékenységét. A térségben működő betegklubok (szív-érrendszeri klub, cukorbeteg klub, kapunyitás klub, otthonápolás klub stb.) munkájának új előadók bevonásával adtunk új lendületet. Munkahelyi egészségfejlesztési programokat tervezünk. Sportnapok, futó-, kerékpáros- és túraklubok szervezését kezdtük meg. Részt veszünk az egészséges táplálkozás népszerűsítését célzó alkalmak szervezésében, valamint önkormányzati szabadidős tevékenységek, főzőversenyek (majálisok) támogatásában.

A Gárdonyi Járás településein egészségklubokat szerveztünk. A szív-érrendszeri betegségek megelőzését célzó, a cukorbetegség megelőzését, tünettanát és kezelést ismertető, a mozgásszervi betegségekkel foglalkozó és a mentálhigiénés kérdéseket tárgyaló egészségklubok előadói az adott szakmában több évtizedes gyakorlattal rendelkező megyénkben dolgozó tekintélyes főorvosok. Az EFI szűrőprogramjainak szervezésében és lebonyolításában gyakorlott szakasszisztensek, védőnők, gerincterapeuta, pszichológus, dietetikus és gyógytornász vesz részt. Az ősz folyamán kezdő szinten hétköznap és hétvégén Futóklubot szerveztünk, a Velencei Szakrendelő parkolójából történő indulással. Folytatódnak a népszerű gerinctorna foglakozások gyógytornászunkkal minden kedden és pénteken 18:00 órai kezdettel a Szakrendelő tornatermében.

Az agárdi Parkerdőben, előzetes egyeztetés szerint folytatódnak a nordic walking foglalkozások tapasztalt testnevelő tanár vezetésével, ahová kezdőket is szeretettel várunk. Azokat, akik számtalan fogyókúrán vannak már túl és szeretnének megszabadulni a has, a derék, és a comb plusz kilóitól úgy, hogy elkerüljék a jojó effektust. Akik valóban fogyni szeretnének, hogy újra aktív, egészséges életet tudjanak élni, és mindehhez szükségük van dietetikus és gyógytornász szakemberek tanácsaira, támogatására, azokat szeretettel várjuk rendezvényünkre a Fogyókúra Klubba. Az Egészségfejlesztési Iroda rendezvényei, a regisztrációs lehetőségek elérhetők a Velencei Szakorvosi Rendelőintézet honlapján: http://www.szakrendelovelence.hu Az EFI foglalkozások ingyenesek. Minden érdeklődőt szeretettel várunk rendezvényeinkre.