Javában tart a tüsszögős, „levegő-kapkodós” időszak, amikor az allergiások és az asztmások fuldokolnak a virágporok miatt. Magyarországon kétmillióan szenvednek allergiás megbetegedésekben, s számuk folyamatosan nő. A leggyakoribb allergének egyszerű diagnosztikus eszközökkel kimutathatók. E feladattal elsősorban a tüdőgondozók foglalkoznak, ám a legtöbb helyen nem tudnak megbírkózni a rájuk zúduló, hatalmas beteganyaggal. Ezért a várakozási idő sokszor több hónaposra is nyúlhat. Ráadásul a rendelési idő nagy része egybeesik az emberek munkaidejével.
 
Székesfehérváron kevés magánrendelés vállalja fel e feladatot. Ilyen például a Videoton EC-ben működő tüdőgyógyászati magánredelés. Az itt dolgozó tüdőgyógyász szakorvost, Vidák Zsoltot kérdeztük arról, hogy hogyan csökkenthetik tüneteiket az allergiások, asztmások, s hova forduljanak akkut esetben?
Image
dr. Vidák Zsolt

A doktor úr kérdésünkre elmondta, hogy a legfőbb problémát az jelenti, hogy minden negyedik – ötödik allergiás betegből asztmás beteg válik, ha az allergiáját nem megfelelően kezeik. Az asthma tünetei sokszor alattomosak: számos esetben száraz köhogés formájában jelentkezik, amelyre a háziorvos rendszerint antibiotikumot ír fel.

Image
Először pontokat jelölnek ki az alkaron
Image
Az allergia-vizsgálat során egy kicsit megsértik a bőrt
Image
A vizsgálat egyáltalán nem fájdalmas
Image
Allergén anyagot csepegtetnek a megsértett bőrre, hogy lássák, mire allergiás a beteg

A háttérben megbúvó asthmás hajlamot légzésfunkciós vizsgálattal lehet kimutatni, amelyet azonban az itthoni háziorvosi rendelőkben nem végeznek el. Ezzel ellentétben ő – szükség esetén - elvégzi a vizsgálatot, és kiértékeli az eredményt. Az eredmény alapján pedig elrendeli a megfelelő eszköz - többnyire inhalációs készülék - használatát.

Asszisztense segítségével el is magyarázza a betegeknek ezek működését, s tájékoztatást nyújt az esetleges mellékhatásokról. Minden beteg lelettel,recepttel,szakorvosi javaslattal távozik, amely alapján a háziorvos kiírhatja a gyógyszereket támogatással - meghatározott ideig. Kontrollra általában fél év múlva rendelik vissza a betegeket.

Image
A légzésfunkció
Image
A doktor úr kiértékeli az eredményeket

Nagyon fontos, hogy mindenki rendszeresen szedje a felírt gyógyszereket. Ha pedig ennek ellenére is problémája merül fel, akkor próbálkozzon tengeri sóoldattal, amellyel a nyálkahártyát ki lehet tisztítani, vagy olyan orrspray-vel, amely védőréteget képez a nyálkahártyán, így az nem tud érintkezni a pollenekkel.

Aki teheti, az szezonális allergiánál – ilyen például a legtöbb allergiás érintő parlagfüves időszak – menjen el nyaralni a hegyekbe vagy a tengerhez, ahol nem érintkezik a pollennel. Ezen kívül sokat segíthet, ha a lakást eső után szellőztetjük. A levegő pollentartalma ugyanis – túl azon, hogy mennyi pollen kerül a levegőbe a növényekről - mindig az aktuális időjárástól függ.

Image
Az asszisztens elmagyarázza, hogyan kell helyesen fújni a gépbe
Image
Fotó: Temesvári Márta
Esős időben alacsonyabb a pollen-érték, száraz, szeles időben pedig lényegesen megnő a pollentartalom. Sőt, nem árt a pollenszűrő orrmaszk használata sem, amely nálunk még szokatlan látványt nyújthat, ám nyugaton és a Távol-keleten teljesen elfogadott védekezési eszköznek számít.

(A doktor úr rendelésére a 30/482-1098-as számon lehet bejelentkezni.)