Az ápolók és szülésznők nemzetközi évének nyilvánította a 2020-as esztendőt az WHO (Egészségügyi Világszervezet). Ugyanez lesz a témája az Egészség Világnapjának is, melyet április 7-én ünnepelnek világszerte. Székesfehérvár polgármestere arra kérte a városlakókat, hogy a kedd esti nyolc órás tapssal a teljes egészségügyi és szociális szektor elhivatott dolgozói iránt fejezzék ki a tiszteletüket!

Bővebben: Fókuszban az ápolók és szülésznők

Közel 70 tonnányi orvosi eszközt és egészségügyi védőfelszerelést szállított ma Budapestre egy Kínából érkezett repülő járat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Semmelweis Egyetem közös beszerzésének részét képező újabb szállítmány a több mint 3 millió szájmaszk mellett 86 lélegeztetőgépet is tartalmaz. A Suparna légitársaság charterjárata három napos, a hétvégére is kiterjedő előkészítés után helyi idő szerint hétfőn délután szállt fel Sencsenből. A Boeing 747-es óriásgépet Orbán Viktor miniszterelnök, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete fogadta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Bővebben: 70 tonnányi védőfelszerelés érkezett

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban meghozott egyik első állami döntés volt, hogy korlátozták a fogorvosok feladatellátását. A sürgős eseteken kívül nem láthatnak el beteget további utasításig. A rendelők nyitva tarthatnak az előírt óvintézkedések betartása mellett. A székesfehérvári alapellátásban dolgozó orvosok összefogtak annak érdekében, hogy fogadhassák a pácienseiket, ugyanakkor mentesítsék a 65 év feletti, a várandós, illetve a beteg kollégáikat. Valamennyi körzetet ellátják úgy, hogy a rendelési időt 6-ról 4 órára csökkentették, és vannak olyan orvosok, akik több körzetet is ellátnak a sajátjukon kívül.

Bővebben: Összefogtak a fehérvári fogorvosok

"És meddig tart ez az állapot?" Ez az egyik legtöbbet elhangzó kérdés napjainkban, amikor világszerte tombol az új koronavírus-járvány. A válasz tekintetében általában óvatosak a szakemberek, mert a vírus legyőzéséhez több feltételnek is teljesülnie kell. Függ a higiéniától, hogy mindenki betartja-e a napi többszöri alapos kézmosásra, valamint az otthoni és munkahelyi fertőtlenítésre vonatkozó intelmeket, továbbá azt a kérést, hogy ne menjen közösségbe, s ha nem feltétlenül szükséges, az utcára se, mindaddig, amíg a helyzet nem javul. A higiénés viszonyokon és a fegyelmezettségen kívül az időjárás is komoly befolyásoló tényező. Egy szlovák szakember nyilatkozott néhány nappal ezelőtt a Pravdának, amit a Felvidék.ma adott közre a világhálón. Ezt változtatás nélkül alábbiakban közöljük.

Bővebben: A virológus szerint tavasz végére várhatóan megszűnik a járvány

A Nemzeti Népegészségügyi Központban sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először. Ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására. A hírt az országos tisztifőorvos jelentette be. Dr. Müller Cecília elmondta, hogy a központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában Dr. Kiss Zoltán virológus vezetésével az országban elsőként sikerült izolálni (egy beteg mintájából sikerült a vírust oly módon kivonni, hogy azt tovább szaporíthassák) az új koronavírust. Ez utat nyit a vakcinafejlesztéshez, illetve a kórokozó jobb megismeréséhez, ami a vírus elleni védőoltás kifejlesztéséig vezet.  Fontos kiemelni, hogy ez nem 1-2 hónapos folyamat lesz, ennek ellenére komoly előrelépésről van szó.

1. oldal / 22

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. április 8. szerda 14:11,
Dénes napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com