Rövid leszek: Igen! Többfajta bakteriális fertőzést is elkaphatsz a nem megfelelően tisztított, karbantartott légkonditól. Közülük az egyik legionellózis, ami az esetek húsz százalékában halállal végződik. A múltkor beszéltünk arról, hogy milyen könnyen meg lehet fázni a túlságosan hidegre állított légkonditól. Említettük – többek között - az orrnyálkahártya kiszáradást, a kötőhártya-gyulladást, a szemszárazságot, ízületi problémákat, a romló vérkeringést is.
 
A legtöbben viszont – valószínűleg – a baktériumoktól félnek. Ezért ma ezt a területet járjuk körül. A legfontosabb, amit ki kell emelnünk: ha nem tisztíttatjuk ki minden szezon előtt a légkondi szűrőjét, akkor az azon megtelepedő baktériumok olyan betegséget okozhatnak, amely akár életveszélyes is lehet! – Ilyen például a  légiós betegség, más néven: legionellózis. Ezt egy speciális baktérium (Legionella pneumophila) okozza. Sok fajtája van, s csupán 1976-ban azonosították az Egyesült Államokban, amikor az Amerikai Légió tagjai között kitört tüdőmegbetegedéseket vizsgálták. (Innen a neve is...)
Több mint negyven éve azonosították, mi okozza a betegséget (Fotó: medicalnewstoday.com)Több mint negyven éve azonosították, mi okozza a betegséget (Fotó: medicalnewstoday.com)

A kórokozó a felszíni vizekben (folyók, patakok, tavak) fordul elő. Normál esetben ez a baktérium a talajban és a vízben telepedik meg, s hosszú évekig lehet élet- és fertőzőképes. Közvetítője általában a vízvezeték, de tömeges elterjedéséért főként a klímaberendezések a felelősek, amelyek fertőzött vizet porlasztanak a levegőbe – amit aztán belélegzünk.

A baktérium így könnyedén bekerül a légutakba, aztán a tüdőhöz vándorol, s ott heveny gyulladást okoz. A betegség agresszív és gyors lefolyású is lehet, és magas arányban szedheti áldozatait az idősek, tüdőbetegek, légúti megbetegedésben szenvedők, dohányzók, alkoholproblémákkal küzdők köréből.

Nagyon agresszív fertőzés, influenzaszerű tünetekkel (Fotó: agcoombs.com.au)Nagyon agresszív fertőzés, influenzaszerű tünetekkel (Fotó: agcoombs.com.au)

A lappangási idő csupán két nap (na jó, néha 3-5), majd jönnek az influenzához hasonlatos tünetek: a magas láz, fejfájás, aluszékonyság (sokszor hányás, hasmenés) és izomfájdalom. Ezt követi a száraz köhögés, a nehezített légzés, aztán a tudatzavaros állapot. Remélem, idáig egyetlen olvasóm se jut el, mert itt már úgy elborítja a tüdőt a gyulladás, hogy akár halálos végkifejlet is bekövetkezhet. Miközben vese- és idegrendszeri károsodás is beáll, a szívverés egyre szaporábbá válik, a beteg hörögve lélegzik és sokkos állapotba is kerülhet a végére.

A légiós betegség gyógyítása főleg antibiotikumokon alapul. Ha viszont nem kezelik a beteget, akkor mintegy 20%-os a halálozási arány! A javuláshoz pedig 3-4 hét szükséges.

Az idősebbek szervezetét különösen megviselheti (Fotó: medicalnewstoday.com)Az idősebbek szervezetét különösen megviselheti (Fotó: medicalnewstoday.com)

No, de nem kell most azonnal letépni a falról és az utcára vágni a klímát attól félve, hogy biztos a vég. Egyszerűen csak rendszeresen ellenőriztetnünk kell hűtő-berendezésünket egy szakemberrel. És attól sem kell befeszülnünk, hogy máshol fertőződünk meg.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/08/25/kamu-vagy-igaz-hogy-a-legkonditol-meg-is-halhatsz/

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. május 25. szombat 13:37,
Orbán napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.