Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus „Hangulatfelelősök, hangulat és hangulatzavarok” című előadásán keresztül foglalkoznak a depresszió megelőzésével, kezelésével azok a szakemberek, akiknek az Egészségügyi Világnap alkalmából szerveztek konferenciát Székesfehérváron, a Hotel Magyar Királyban.

Az Egészségügyi Világszervezet az ENSZ szakosított intézményeként 1948. április 7-én kezdte meg működését. Erre emlékezve tartják minden évben ezen a napon az Egészségügyi Világnapot, melynek idei témája a depresszió. Ennek jegyében, a Humán Szolgáltató Intézet szervezésében zajlik ma konferencia a Hotel Magyar Királyban, ahol Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus tart előadást „Hangulatfelelősök, hangulat és hangulatzavarok” címmel. 

A rendezvényen megjelenteket reggel dr. Keresztury Lászlóné egészségfejlesztő köszöntötte, aki tájékoztatást adott arról, hogy mivel 2030-ra a depresszió lehet a legtöbb rokkantságot okozó probléma, ezért az Egészségügyi Világszervezet idei témája ez, s ennek jegyében zajlik itt Székesfehérváron is a délelőtti konferencia. Beszélt arról is, hogy ezen betegség tekintetében Magyarországon a legrosszabb a helyzet az Európai Unióban, így nagyon fontos erről a témáról beszélni. 

Ezen gondolatokkal vezette fel a téma szakavatottját, Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeutát, klinikai szakpszichológust, aki a konferencia előadója volt. Tájékoztatója során elmondta, hogy európai szinten a munkából való kiesés, a társadalomnak és az egyénnek okozott kár tekintetében a betegségek közül a depresszió a legelső, és ez okozza a legnagyobb problémát, a világon pedig dobogós helyet foglal el. Mivel az elmúlt kb. tíz évben a depresszió tekintetében 20%-os növekedést tapasztaltak a szakemberek, ezért nagyon valószínű, hogyha ez a trend folytatódik, akkor 2030-ra a világon is az első lehet a legnagyobb gazdasági kárt okozó betegségek közül. Tehát minden döntéshozónak ki kell találni valamit – hangsúlyozta, - hogy megfordítsuk ezt a trendet, vagy legalábbis leállítsuk. 

A jelenlévőkkel az előadó közös gondolkodást kezdeményezett a depresszió meghatározásával, annak eredetével, a kulturális sajátosságaival, illetve ennek megelőzésével, valamint felismerésével kapcsolatban, kitérve arra, hogy mit tehetünk közösségi szinten és mit tehetnek a különböző szakemberek. 

Kozma-Vízkeleti Dániel kiemelte, hogy mint minden betegségnél a megelőzés a legfontosabb, a prevenciót pedig jól működő közösségek tudják adni: olyan kisközösségek, települések, városok, ahol figyelünk egymásra, és ahol megteremthető egy olyan személyes párbeszéd, amit a mai kultúra, amiben élünk, az nem annyira támogat. Itt beszélt az átélt rítusokról, a közösen megélt ünnepeinkről, az életciklus-váltások megünnepléséről, valamint a hétköznap és a hétvége elválasztásáról, amik mentálhigiéniás védőfaktorok tudnak lenni a mentális megbetegedések, kiemelten a depresszió tekintetében.

(Kész-Varga Mónika, fotó: Fejér Tamás)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2018. december 15. szombat 03:04,
Valér napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.