Kedves Szülők! A kötelező és a nem kötelező védőoltások közül a kötelezők eléggé közismertek, ezért úgy gondolom, inkább a nem kötelező, de orvosilag igencsak ajánlott védőoltásokról szeretnék tájékoztatást adni. Hat különböző, orvosilag javasolt védőoltás van: a rotavírus ellen, az egyik agyhártyagyulladást okozó B csoportú Meningococcus elleni vakcina, a szintén agyhártyagyulladást okozó Meningococcus C elleni vakcina, a kullancs okozta agyhártyagyulladás, a különböző influenza vírusok elleni védőoltás és a HPV.
 
Elsőként, miután legkorábban a rotavírus által okozott megbetegedés fenyegeti a csecsemők életét, a rotavírusról írok. A rotavírus rendkívül fertőző kórokozó, az általa okozott betegség nagyon hasonló a gyomorrontáshoz, egy másik vírus, a calici és más kórokozók által okozott megbetegedésekhez is. Azonban ez az egyetlen, amely ellen hatásos védőoltást dolgoztak ki, melyet világszerte régóta használnak, így jelentősen csökken a súlyos állapot miatt kórházba kerülő csecsemők száma. Ez a vírus erősen fertőzőképes, könnyen terjed, akár felnőttre is veszélyes lehet. Szerepet játszanak a nem megfelelő higiéniás feltételek, pelenkacsere utáni alapos kézmosás hiánya is. A tünetek egy része, bár enyhe formában, láztalanul is veszélyes, ami napi 4-6 hígabb széklettel, kisebb hőemelkedéssel jár.
 
A vírusfertőzés lappangási ideje 1-2 naptól tovább is terjedhet. Középsúlyos formában, a hányás, a hasmenés, magasabb láz, a beteg rossz általános állapota, a súlyos folyadékvesztés tüneteként aluszékonyság, a beteg vizelete sötétebbé és a szokásosnál ritkábbá válik. Szem alatti karikák, a bőr szárazsága, a csecsemőknél a kutacs besüppedése már igencsak komoly figyelmeztető jel! A súlyosabb formába lévő csecsemőt, kisdedet, de még a nagyobbacska gyermeket is azonnal kórházba kell vinni, mert a gyors folyadék és ásványi anyag veszteség komolyan veszélyezteti a gyermek életét! Tilos felülbírálni az orvos véleményét, sőt ha a szülő úgy látja, hogy a gyermek rossz állapotban van, beutaló nélkül is az illetékes kórházba kell azonnal bevinni! A kórházban pótolják az elvesztett és az élethez nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és a folyadékot, állandó orvosi, nővéri felügyelet mellett néhány nap után – ha a gyermek állapota lehetővé teszi – haza is engedik a kicsiket.
 
Lényeges, hogy hasmenést gátló gyógyszert szigorúan tilos adni, mert a hasmenés, hányás valójában a szervezet védekező reakciója, hogy a kórokozó mielőbb eltávozzon a szervezetből. Legtöbb esetben hiába próbálja meg a szülő az elveszett folyadékot pótolni, a kórokozó által okozott ismételt hányás, hasmenés miatt ez nem elegendő, az amúgy is bágyadt, aluszékony gyermeknél. Bármilyen betegség megelőzésében, természetesen a rotavírus okozta hasmenés, hányásban is, a megelőzésnek nagy szerepe van. A rendszeres felületi fertőtlenítés, a gyakori fertőtlenítős kézmosás, ágyneműcsere mellett a rotavírus elleni védőoltásnak van a legnagyobb szerepe. Már viszonylag korán, a csecsemő 6 hetes korától kezdve – bár nem kötelező, de orvosilag igencsak ajánlott – cseppekben, fájdalom, szúrás nélkül beadható védőoltás – rotavírus fertőzés esetén- megmenti a gyermek életét. Két készítmény kapható, az egyiket 2, a másikat 3 alkalommal kell beadni. Mindkét vakcina, az életkorhoz kötött védőoltásokkal egy időben adható.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. június 4. csütörtök 01:20,
Bulcsú napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com